Algemeen
Wat is het Coronavirus?
Eind 2019 meldden de gezondheidsautoriteiten in Wuhan, China, voor het eerst patiënten met een longontsteking van onbekende oorzaak. Het COVID-19, zoals de infectie genoemd werd, wordt veroorzaakt door een nieuw type coronavirus. Intussen heeft de epidemie zich wereldwijd verspreid naar alle continenten.
Coronavirussen behoren tot een familie van virussen die meestal een gewone verkoudheid veroorzaken, al kunnen sommigen aanleiding geven tot zeer ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties.
COVID-19 heeft een hoger risico op een ernstig verloop, vnl. bij de risicogroepen.
Wie zijn de risicogroepen?
- Personen ouder dan 65 jaar.
- Personen die lijden aan chronische ziekten (diabetes, hart-, long- of nieraandoeningen).
- Personen met een verminderde weerstand.
De kans dat een gezonde twintiger, dertiger of veertiger het coronavirus oploopt, is even groot als de kans dat iemand anders het virus krijgt, maar ziekenhuisopnames en andere complicaties komen bij deze personen minder voor.
Ook baby’s en kinderen kunnen besmet geraken, maar vertonen meestal weinig of geen symptomen. Desondanks kunnen ze wel heel gemakkelijk het virus doorgeven en zo anderen besmetten.
De overheid beveelt aan om contact te vermijden tussen kinderen en mensen die tot de risicogroep behoren, zoals hun grootouders.
Wat zijn de voornaamste symptomen?
Het verloop van de infectie kan sterk variëren van persoon tot persoon met geen of milde symptomen tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden. De voornaamste klachten zijn:
- Koorts
- Hoesten
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
Het virus heeft een gemiddelde incubatietijd van 5 tot 7 dagen. U kan het virus dus ook doorgeven als u nog geen symptomen vertoont.
Hoe gebeurd de overdracht van het Coronavirus?
De overdracht van het virus gebeurt door kleine speekseldruppeltjes die bij het hoesten of niezen in de lucht of op oppervlakken en materialen terechtkomen. Wie deze druppeltjes inademt of door een hand/gezicht-contact via mond, neus of ogen opneemt, kan besmet raken met het virus. Er is geen bewijs dat de besmetting via de huid gebeurt.
Het risico op overdracht vermindert door afstand te houden van zieke personen, hand/gezicht-contact te vermijden en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.
Hoe kan u zich beschermen?
- Blijf thuis als u ziek bent.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep.
- Nies en hoest in een papieren zakdoekje. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
- Geen zakdoekje? Hoest of nies in uw elleboogholte.
- Vermijd om handen te geven of te kussen als u iemand begroet.
- Wees aandachtig voor risicogroepen: 65 plussers, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verminderde weerstand.
- Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
Bescherm uzelf en uw naasten tegen infecties door regelmatig en telkens minstens 40-60 seconden uw handen te wassen met water en zeep. Voor meer info en instructiefilmpjes omtrent een goede handhygiëne, klik hier.