Hartmann

Onze vijf divisies omvatten een breed spectrum aan producten en diensten voor de gezondheidszorg

Onze expertise

De HARTMANN-familie is al sinds 1818 een pionier op het vlak van producten voor de gezondheidszorg en hygiëne en ontwerpt al meer dan 190 jaar lang grensverleggende oplossingen.

Vandaag omvat de wereldwijde onderneming vijf divisies:

Incontinentiebeleid

Onze discreet verpakte producten zijn er voor alle verschillende gradaties van incontinentie, zodat mobiele, actieve personen die eraan lijden met vertrouwen verder kunnen en zodat bedlegerige patiënten hun waardigheid kunnen behouden. Onze betrouwbare en huidvriendelijke producten zijn gemakkelijk in gebruik en comfortabel om te dragen.

Diagnostiek en eerste hulp

We passen professionele diagnostische hulpmiddelen en eerstehulpproducten aan voor thuisgebruik en bieden mensen zo de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier hun gezondheid op te volgen, te begrijpen en te organiseren. De producten worden door professionals aanbevolen voor thuisgebruik.

Operatiekwartier

We werken samen met zorgverleners om in ode operatiekamer, de behandelingskamer en ziekenhuisafdelingen de efficiëntie te verhogen en het aantal infecties te minimaliseren. Onze vernieuwende chirurgische en pre-chirurgische producten voor eenmalig gebruik zorgen voor tijdbesparing, betere hygiënenormen en minimaal ongemak voor de patiënt.

Wondzorg

Onze oplossingen voor wondzorg bieden zorgverleners en patiënten betrouwbare, doeltreffende en snelwerkende producten die klinische werkzaamheid koppelen aan comfort. Van eenvoudig tot hightech, het assortiment is ontworpen om flexibiliteit en kostenefficiëntie te bieden.

Infectiepreventie

Bij HARTMANN maken we meer dan 400 producten voor de ontsmetting en reiniging van handen en oppervlakken, huidzorg en huidantisepsis. Ook voorzien we zorginstellingen en andere sectoren waarbij goede hygiëne essentieel is, van materialen en deskundig advies om het belang van hygiëne te benadrukken.

Verder gaan voor gezondheid sinds 1818

De geschiedenis van onze stichters

De HARTMANN GROUP zag het levenslicht in 1818 toen industrieel pionier Ludwig von Hartmann de Meebold-spinnerij verwierf. Zijn zoon, de visionair Paul Hartmann Sr., richtte later de “Paul Hartmann Bleiche, Färbereigeschäft und Appreturanstalt” op, een fabriek van verbandmateriaal die een revolutie teweegbracht in de wondzorg.

Onze oprichters waren meer dan industriële pioniers. Ze zorgden voor gedrevenheid, optimisme en engagement voor het verbeteren van de gezondheidszorg, wat nog steeds voortleeft in de onderneming.

Dankzij hen innoveren we nog steeds en werken we actief aan het verbeteren van de gezondheidszorg door: wondzorg, desinfectie, operatiekwartier, incontinentiebeleid en diagnostiek en eerste hulp.

Wie was Ludwig von Hartmann?

Ludwig von Hartmann werd geboren in Stuttgart in 1766. In 1791 werd hij directeur van een textielfabriek in Heidenheim, “Meebold, Schüle und Co.” Onder zijn beheer verwierf het bedrijf een blekerij en in 1812 liet hij een van de eerste mechanische katoenfabrieken in Duitsland bouwen, de “Aelteste Verbandstoff-Fabrik”.

Zes jaar later nam hij het bedrijf over en gaf het zijn naam. Het werd al snel een van de grootste katoenfabrieken in Duitsland en produceerde hoofddeksels, kousen en zakdoeken. Ludwig was nu een van de belangrijkste industriële pioniers in het koninkrijk Württemberg.

Van Ludwig Hartmann naar Ludwig Hartmanns Söhne

In 1843 liet Ludwig de blekerij en de weverij over aan zijn drie zoons: Carl, Eduard en Paul Sr. met het verzoek dat “twee entiteiten samenblijven en niet worden gescheiden”. Carl nam de verantwoordelijkheid voor het beheer van de blekerij op zich. Eduard nam de weverij in Herbrechtingen over en Paul nam de leiding op zich van de katoenfabriek in Heidenheim. De zonen brachten het noodlijdende bedrijf geleidelijk terug tot winst en veranderden de naam naar “Ludwig Hartmanns Söhne”.

Drie pioniers, één visie

Vanaf dag 1 hebben we met medische professionals samengewerkt. Hun inzet om ons te helpen onze producten en dienstverleningen te innoveren en te verbeteren was van onschatbare waarde. Notabele medewerkers waren Paul Hartmann Sr., Sir Joseph Lister en Professor Victor von Bruns:

1812-1884 Paul Hartmann Sr.

was een rebel met een missie. Hij ging in tegen de wens van zijn vader om met zijn broers te blijven samenwerken. In de plaats daarvan gebruikte hij de kennis en ervaring die hij had opgedaan om zijn eigen bedrijf te creëren, de “Paul Hartmann Bleiche, Färbereigeschäft und Appreturanstalt” (blekerij-, ververij- en textielveredelingsbedrijf). Met toegewijde partners uit de medische wereld, waaronder Sir Joseph Lister en Victor von Bruns, richtte hij een bedrijf in verbandmaterialen op dat de aanpak van wondzorg voor altijd zou veranderen.

1827-1912 Sir Joseph Lister

was een Engels chirurg. Geïnspireerd door de bevindingen van Louis Pasteur dat wondinfecties vaak werden veroorzaakt door gevaarlijke door de lucht verspreide micro-organismen, ging hij op zoek naar een oplossing. Na verschillende experimenten ontdekte hij dat fenol een geschikt ontsmettingsmiddel was. Hij begon verbanden in fenol te drenken en creëerde zo het allereerste antiseptische wondverband. Zijn uitvinding werd aanvankelijk op scepticisme en afwijzing onthaald in Engeland, maar Paul Hartmann Sr. erkende zijn genialiteit. Samen ontwikkelden ze het zeer rendabele in fenol gedrenkte gaasverband dat later zou worden omschreven als “de grootste omwenteling in de geschiedenis van de chirurgie”.

1812-1883 Professor Victor von Bruns

ontdekte een manier om vet uit katoen te verwijderen, waardoor de stof veel meer vloeistof kon opnemen. Deze uitvinding vormde een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van wondzorg. Het opende de weg naar absorberend katoen en de daaruit volgende industriële productie van verbanden in katoenwol door Paul Hartmann in 1873.

Het eerste bedrijfslogo

Voor het eerste bedrijfslogo opteerde Paul Hartmann voor een aanpassing van het Rode Kruis symbool met de Aesculaap.
Dit werd in 1883 als handelsmerk geregistreerd.

Onze merkidentiteit

Ons logo heeft doorheen de jaren tal van veranderingen ondergaan, van Paul Hartmann Sr.’s originele kenteken tot onze laatste versie die werd gelanceerd in 2015.


Meer info op Hartmann

Logo Hartmann
  • geneesmiddel
  • promo
Sorteer op
Sorteer op:
1 - 45 van 205 producten
205 producten
  • geneesmiddel
  • promo

Sorteer op
Sorteer op:

205 producten