Tips om een droge huid te herkennen en verzorgen

De winter staat voor de deur en helaas ook die droge huid…

Hieronder kan je tips terugvinden om een droge huid te herkennen en belangrijker nog om ze te behandelen.

droge-huid-zalf

Wat is een droge huid?

Onze huid is opgebouwd uit vetten die je beschermen. Bij een droge huid is er een tekort aan deze vetten, waardoor de huid onvoldoende vocht kan vasthouden. Hierdoor wordt de beschermende barrièrefunctie van je huid verstoord.

Er zijn 2 soorten droge huid:

  • Pathologische droge huid: denk dan aan een huid die last heeft van huidziekten zoals eczeem, psoriasis, atopische dermatitis, … Hiervoor contacteer je ons best voor persoonlijk advies, telefonisch of via e-mail.

  • Droge huid door fysiologische veranderingen: kan veroorzaakt worden door het klimaat of een bepaald dieet. In dat geval is een medische controle niet nodig, maar volstaat een goede dagelijkse verzorging om de vochtbalans van de huid te herstellen.

Oorzaken van droge huid

Externe factoren die droge huid veroorzaken

  • Weersomstandigheden zoals koude, droge lucht in de winter, maar ook de hitte én het UV-licht van de zon in de zomermaanden.
  • Zeep, water en andere reinigingsmiddelen. Deze producten kunnen de huidvetten wegspoelen en zo de huidbarrière verstoren. Ook te vaak en te warm baden of douchen kan de beschermende vetlaag op de huid verwijderen en zo een droge huid veroorzaken.
  • Een te lage vochtinname.
  • Roken leidt tot een vertraging van de stofwisseling in de huid en zo kan de huid vroegtijdig verouderen en uitdrogen.
  • Ongezonde voeding: een tekort aan bepaalde vitamines of voedingsstoffen kan ook zorgen voor een droge huid.

Interne factoren die droge huid veroorzaken

  • Ouderdom: De verouderde huid verliest het vermogen om vocht vast te houden.
  • Erfelijkheid: Een vette of droge huid is vaak erfelijk bepaald. Daarnaast zijn ook vele huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis erfelijk. Deze personen hebben een huidtype waar de waterbalans veel sneller verstoord geraakt.
  • Hormonale invloeden: Testosteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol in de conditie van de huid. Zo geeft de verminderde productie van oestrogeen bij de menopauze vaak aanleiding tot een droge huid. Ook de hormonale veranderingen bij een zwangerschap kunnen een droge huid veroorzaken. 

Heb ik een droge huid?

Voelt jouw huid trekkerig en droog aan en vertoont ze schilfers, kloven of barstjes? Heb je een jeukende huid? Dan heb je mogelijk last van een droge huid. Maar geen reden tot paniek, lees snel verder en ontdek onze tips & tricks om jouw huid terug te doen stralen.

De oplossing: hoe verzorg je een droge huid?

Met deze 6 tips kalmeer je jouw huid en zie je er snel terug stralend uit.

  1. Reinig jouw huid met huidvriendelijke producten

    Reinig je huid op een milde manier. Ga zeker niet te lang douchen of te hard schrobben want zo beschadig je je huidlaag. Kies bij jouw dagelijkse wasbeurt voor een verzachtende bad- of douche olie zoals Uriage Xemose wasolie. Zeep je in vlak voordat je stopt met douchen en spoel je vluchtig af zodat er nog een laagje olie op de huid blijft zitten. 
     
  2. Dep je huid droog na het douchen

    Met een handdoek kan je het beschermende laagje van je huid aardig wat schade toebrengen. Wees lief voor jouw huid en dep je huid droog na het douchen.
     
  3. Hydrateer jouw huid

    Smeer je in met een hydraterende lichaamscrème, bijvoorbeeld La Roche Posay Lipikar melk, binnen de 3 minuten na het afdrogen. Je maakt hier best een dagelijkse routine van door bijvoorbeeld jezelf in te smeren bij het opstaan en vlak voor het slapen gaan. Zo blijft je huid 24/24 gehydrateerd.
     
  4. Luister naar je huid

    Voel je weer een jeukerig gevoel bovenkomen? Grijp dan meteen in en verzacht het trekkerig gevoel met hydraterende zalven zoals bijvoorbeeld het CERAVE hydraterende balsem.
     
  5. Gezonde levensstijl = gezonde huid

    Moest je het ondertussen nog niet weten: voldoende water drinken gecombineerd met een gezond en gevarieerd dieet is goed voor je gezondheid, en bijgevolg dus ook voor je huid. Maar ook je leefomgeving is belangrijk: zorg voor een goede temperatuur (19°C) en luchtvochtigheid in huis. 
     
  6. Wees voorzichtig met (schoonmaak)producten.

    Schoonmaakproducten zijn verfrissend voor jouw huis maar helaas niet voor jouw huid. Ze zorgen voor irritatie en beschadigen de huid. Moet je dan stoppen met poetsen? Het is helaas geen excuus om onder de schoonmaak uit te komen. Draag een paar PVC of nitrile handschoenen. Zo is jouw huid beschermd!