6 tips om haargroei te stimuleren

Wat kan je zelf doen om jouw haargroei te stimuleren? Welke levensgewoontes en supplementen zijn onmisbaar om weer vol en gezond haar te krijgen? Ontdek hier onze 6 tips!

In een eerder artikel kon je de verschillende soorten haaruitval en hun oorzaken al lezen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oplossingen.

Belangrijk om te weten voor je op zoek gaat naar een oplossing, is waar het probleem juist zit. Daarom is het cruciaal om je haaruitval bij de bron aan te pakken. En dat is vaak bij de haarzakjes, van binnenuit.

Hier worden de haren namelijk aangemaakt en doorlopen ze telkens dezelfde 3 fasen:

 1. Een groeifase
 2. Een regressiefase
 3. Een rustfase, waarin de haar uiteindelijk uitvalt

Wat kan ik zelf doen om mijn haargroei te stimuleren?

Er zijn heel wat stappen die je zelf kan nemen op weg naar voller en gezonder haar. Zelfs als je geen last hebt van haarverlies, maar graag sterker haar wilt, zijn deze 6 tips onmisbaar voor jou.

1. Een gezonde levensstijl met aangepaste voedingswijze

OK, schoonheid begint van binnenuit, dat weten we allemaal, maar wat eet je dan juist voor die mooie haardos?

 • Proteïnes. Zet regelmatig een keertje vis, vlees en eieren op het menu. Ben je vegetariër of veganist? Ook plantaardige producten zoals bonen en bladgroenten waaronder sla, spinazie en kool zijn rijk aan proteïnen.
   
 • Voorkom een ijzergebrek. Het zijn niet enkel vrouwen die regelmatig een ijzertekort hebben. IJzer haal je uit voeding zoals rund- en lamsvlees, lever, vis, bessen, noten, sperziebonen en broccoli.
   
 • Voldoende vitamine C binnenkrijgen bevordert de opname van ijzer. Aardbeien, bessen, citrusfruit en kiwi’s zijn goede bronnen van vitamine C.
   
 • Drink voldoende water. Het is een dooddoener, maar wel de basis van alles.
   
 • Vitamine B is onmisbaar voor gezonde haargroei. Het is makkelijk om een vitamine B preparaat te kopen, maar het zit ook in alledaagse voedingsmiddelen zoals eieren, melk, aardappelen, granen, bananen, noten en avocado.

2. Beperk stress

Stress kan een sterk bepalende factor zijn in jouw haarverlies.
Probeer spanning dan ook zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor een goede nachtrust. Beweeg voldoende overdag en plan bewust relaxmomenten in waar je aan de slag gaat met je ademhaling of jezelf een hoofdhuidmassage geeft.

3. Onmisbare voedingssupplementen gericht op haargroei

Lukken tip 1 en 2 niet zo goed? Dan is het zeker aangeraden om je tekorten aan te vullen met voedingssupplementen die de haargroei kunnen stimuleren.

Ook als je er al een gezonde levensstijl op nahoudt, zijn supplementen vaak geen overbodige luxe. Weinig mensen absorberen namelijk de ideale hoeveelheid voedingsstoffen vanuit hun eten. Supplementen om de haargroei te stimuleren zijn dus zeker een waardevolle aanvulling.

 • Vitamine B. Vrijwel alle soorten vitamine B zijn belangrijk voor gezonde haren.
  Vitamine B3 (niacine / nicotinezuur), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B8 (biotine) spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van de haarwortels en zijn essentieel voor de haargroei.
  Biotine zorgt ervoor dat het haar krachtig is, zijn glans behoudt en voorkomt ontstekingen aan de haarwortels, die tot haarverlies kunnen leiden.
   
 • Vitamine D speelt een belangrijke rol tijdens de groeifase van je haar en zorgt voor lang, sterk haar dat minder snel afbreekt en uitvalt. Vitamine D is vooral aangeraden als je weinig in natuurlijk zonlicht komt, bv. in de wintermaanden.
   
 • L-Methionine en Cysteine. L-methionine behoort tot de essentiële aminozuren: de mens moet ze via de voeding of voedingssupplementen binnenkrijgen. Het niet-essentiële aminozuur L-cysteïne kan enkel uit methionine worden aangemaakt.
  De combinatie van deze 2 aminozuren, samen met keratine, is essentieel voor de gezondheid van jouw haren.
   
 • Arginine is een aminozuur en bevordert de doorbloeding van de haarwortels, wat de haargroei dan weer stimuleert. Hoewel je het uit je voeding kan halen, hebben veel mensen toch een tekort aan arginine en is een supplement aangeraden.
   
 • Glutamine zorgt voor de toevoer van zwavel die nodig is voor de haargroei. Vanaf een bepaalde leeftijd, produceert je lichaam het minder en wordt het moeilijker opgenomen, dus kan je zeker aanvullen met een glutamine supplement.
   
 • Zink vernieuwt niet alleen de haarcellen, maar zorgt ervoor dat je haren ook sneller groeien. Een zinktekort komt in onze streek steeds vaker voor. Het kan bovendien niet worden opgeslagen door het lichaam. Een constante aanlevering van buitenaf is dus onmisbaar. Het juiste voedingssupplement zorgt voor een stabiele concentratie van zink in het lichaam.
   
 • IJzer. Je kon het hierboven al lezen, ijzer vormt een onmisbare schakel op weg naar vol, gezond haar. IJzer is als bestanddeel van hemoglobine namelijk verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Zonder zuurstof is geen haargroei mogelijk.

4. Van buitenaf: shampoos en conditioners

Je hebt ondertussen een ruime keuze uit shampoos en conditioners tegen haaruitval. Ze gaan je haren op een zachte manier reinigen én zitten vol werkzame stoffen die de haargroei kunnen stimuleren en de haaruitval afremmen.

5. Lotions op basis van Minoxidil

Minoxidil stimuleert de bloedtoevoer naar de haarzakjes en kan zo de haargroei bevorderen. Wel belangrijk om te weten, je moet deze lotion iedere dag blijven gebruiken. Van zodra je stopt, verdwijnen ook de resultaten.

6. 5-Alpha-Reductase inhibitoren

Voor deze heb je een doktersvoorschrift nodig. 5-Alpha-Reductase inhibitoren zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij een vergrote prostaat omdat ze inspelen op de mannelijke hormonen. In een lagere dosis wordt dit soms door de huisarts voorgeschreven bij haaruitval. Dit medicijn kan echter bijwerkingen veroorzaken, bespreek dit dus grondig met jouw arts.

Zelf aan de slag

Heel wat stappen dus die je zelf kan ondernemen om weer een heerlijk gezonde haardos te krijgen! Graag alle producten gebundeld die kunnen helpen bij haarverlies? Ontdek het op deze pagina met producten tegen haarverlies.