Soorten haaruitval en de oorzaak van jouw haarverlies

Iedereen verliest haar, maar wanneer wordt veel ‘te veel’? Wanneer kan je spreken over haaruitval en wat zijn de verschillende mogelijke oorzaken? Lees er hier alles over.

Iedere dag verlies je zo’n 50 tot 100 haren, in sommige periodes kan dat zelfs aanzienlijk meer zijn. Pas wanneer je structureel veel meer haren verliest, is er sprake van haaruitval of zelfs kaalheid.

Knippen voor meer haar

Je kent het oude fabeltje wel: knip een stukje van je haar, dan groeit het sneller. Het haar dat je ziet op je hoofd is in feite al dood. Of je haar nu snel of traag groeit zit dieper, in de haarzakjes.

Zo’n haar doorloopt altijd dezelfde 3 fasen:

  • Een groeifase (anageen) die gemiddeld 3 jaar duurt.
  • Een regressiefase (katageen) die slechts enkele weken duurt.
  • Een rustfase (telogeen) die enkele maanden duurt en waarbij het haar geleidelijk loskomt en uiteindelijk uitvalt.

Wanneer alles goed gaat, wordt een oude haar weer vervangen door een nieuwe. Maar soms loopt het daar wat anders.

Waarom valt haar opeens uit?

Haarverlies kan heel wat verschillende oorzaken hebben:

  • Hormonale veranderingen
  • Stress
  • Leeftijd (het aantal haarzakjes neemt af naarmate je ouder wordt)
  • Gebrek aan voldoende voedingsstoffen (bv. proteïnen, ijzer, etc)
  • Ernstige infecties of periodes met hoge koorts
  • Zware bloedingen
  • Genetische voorbestemdheid
  • Chemotherapie
  • Bepaalde ziekten (bv. schildklierafwijkingen)
  • Bepaalde medicatie
  • Milieuverontreinigende stoffen

Wat is de reden van mijn haarverlies?

Er zijn enkele vaak voorkomende redenen van haarverlies die elk hun specifieke oorzaak en behandeling hebben.

Alopecia androgenetica, de terugwijkende haarlijn

Het typische haarverlies dat vanaf een bepaalde leeftijd vooral bij mannen voorkomt. En dat is niet zo gek. Naast de erfelijke factor zijn de boosdoeners hier androgenen, de mannelijke hormonen.

Je herkent dit type haaruitval wel. Een terugwijkende haarlijn die meestal aan de slapen begint en later ook doorgaat naar het voorhoofd. Soms wordt ook het kruintje van het hoofd kaal en in zeldzame gevallen (zo’n 10-15%) blijft er alleen een hoefijzervormige beharing over.

Ook vrouwen kunnen dit soort haaruitval hebben. Hoewel het bij hen veel discreter is en nooit naar volledige kaalheid evolueert.

Alopecia areata, lokale en plotse haaruitval

Deze (vaak tijdelijke) vorm van haaruitval komt na de androgenetische alopecia het vaakst voor.

Je herkent het door één of meerdere ronde of ovaalvormige kale plekken die vrij plotseling opduiken. De plekken zijn duidelijk afgelijnd, maar kunnen wel verder zetten naar volledige kaalheid.

Gemiddeld duurt het 4 tot 10 maanden om te genezen van alopecia areata. Vanaf dat moment komen er weer kleine, witte donshaartjes tevoorschijn die evolueren naar ‘normale’ haren.

Diffuus haarverlies

Hier valt het haar uit, verspreid over je volledige hoofd, maar het leidt gelukkig zelden tot volledige kaalheid.

De meest voorkomende vorm van dit type haarverlies is telogeen haaruitval. De haren komen hier versneld in de 3e fase terecht: de telogene of afbraakfase. Hier zijn vaak zeer duidelijke oorzaken voor je haarverlies. Het lastige is alleen dat je haren meestal pas 3 maanden na het voorval beginnen uit te vallen.

Belangrijk om de oorzaak te vinden is dus om eventjes terug te kijken. Had je in die periode veel stress (fysiek of mentaal), ben je ernstig ziek geweest met hoge koorts, had / heb je bloedarmoede? Maar ook een streng dieet, te veel alcohol en bepaalde bloedverdunnende en bloeddrukverlagende medicijnen kunnen een uitlokkende factor zijn.

Haarverlies na de bevalling

Veel nieuwe mama’s kennen het wel, enkele maanden na de bevalling verliezen ze opeens erg veel haar. Ook dit soort haarverlies valt onder de categorie ‘telogeen haaruitval’.

Hoewel het in dit geval eerder veroorzaakt wordt doordat 95% van je haren tijdens de zwangerschap zich in de groeifase bevinden. Je verliest tijdens je zwangerschap dus veel minder haar dan normaal.

Na de bevalling daalt het oestrogeengehalte in je bloed, waardoor die sterke, nieuwe haren al snel overschakelen naar de afbraakfase en alles weer wordt zoals voor je zwangerschap.

Haaruitval bij kankerpatiƫnten

Ook mensen die chemotherapie ondergaan zullen dit soort haarverlies hebben. Hier is het echter de medicatie die ervoor zorgt dat de haarwortels zo beschadigd raken, dat het haar na ongeveer een week al begint uit te vallen. Ook deze vorm van haarverlies herstelt zich automatisch na het stopzetten van de therapie.

Wat kan ik zelf doen aan haaruitval?

Heb jij ook last van telogeen haaruitval? Dan is het belangrijk dat je de oorzaak aanpakt. We schreven er een apart artikel over. In dit artikel vind je een uitgebreide beschrijving van mogelijke oplossingen om haargroei te stimuleren.

Sowieso is een kuur met supplementen van cystine en methionine gedurende enkele maanden aangeraden. Dit zijn namelijk de bouwstenen van onze haren. Haarverlies is echter niet op 1-2-3 volledig opgelost. Een gezonde levensstijl blijft onmisbaar.