3 onmisbare vitaminen en mineralen voor wie (opnieuw) gaat sporten

Goed voor je lichaam zorgen en een gezonde levensstijl nastreven is cruciaal, zeker wanneer je (opnieuw) gaat sporten. Vitaminen en mineralen kunnen een grote rol spelen om je sportprestaties te verbeteren. Maar welke vitaminen en mineralen zijn nu cruciaal voor sporters? In dit artikel vind je onze top 3.

Vitamine D voor sterke botten en tanden

Vitamine D, de zonnevitamine, haalt je lichaam via de huid uit de zon of uit voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren

Het zorgt niet alleen voor sterke botten en tanden, maar speelt ook een rol in de spierwerking. Zo kan een vitamine D-tekort leiden tot meer risico op evenwichtsverlies en dus valpartijen. 

Bovendien draagt Vitamine D ook bij tot het behoud van een goede immuniteit én helpt het om een natuurlijke weerstand te behouden. Een onmisbare vitamine dus! 

Magnesium voor meer energie en minder spierkrampen

Magnesium zorgt voor de productie van energie in het lichaam. Het is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Je verliest trouwens magnesium ook via zweet en urine, vandaar dat aanvullen belangrijk is.

Je begrijpt dat magnesium erg belangrijk is voor sporters, aangezien hun spieren meer energie verbruiken en ze bovendien veel zweten. Wanneer je te weinig magnesium hebt, kunnen je fysieke prestaties hieronder lijden en kan je bovendien last krijgen van spierkrampen. Een magnesiumsupplement kan dan nodig zijn.

Omega 3 vetzuren tegen ontstekingen

Wanneer je regelmatig en intensief sport, kunnen er kleine ontstekingsreacties komen in het lichaam. Dit voelt vaak aan als vermoeidheid, pijnlijke spieren en kan zelfs spierschade opleveren.

Toch zijn deze kleine ontstekingen niet helemaal te vermijden als je vooruitgang wilt boeken tijdens het sporten. Door de ontstekingsremmende eigenschappen kan omega 3 mogelijk een rol spelen in het voorkomen of verminderen van deze ontstekingsreacties.

Omega 3 kan dus helpen om je spierpijn en de spierafbraak te beperken, vooral wanneer je zware inspanningen levert of na een blessure.

Je haalt omega 3 uit voedingsmiddelen als vette vis of uit supplementen.

Wil je graag weten welke andere supplementen onmisbaar zijn, of hoe jij je sportprestaties kan verbeteren? Lees dan onze andere artikels rond sport.