Alles wat je moet weten over sportsupplementen

Wat zijn sportsupplementen, welke soorten zijn er en welke supplementen kunnen jou ondersteunen in een gezonde levensstijl? In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen.

Het weer werd mooier en we moesten toch thuis blijven, dus je bent (weer) aan het sporten gegaan. Maar opeens merk je dat je niet zo goed vooruit komt of liep je zelfs al een blessure
op.

Snel (weer) in vorm geraken

Om zo snel mogelijk in vorm te geraken en blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je als sporter goed voor je lichaam zorgt. Een gezonde levensstijl is dan ook essentieel.

In dit artikel geven we je enkele praktische tips, hoe jij snel én gezond weer in vorm geraakt. Voor je er al te enthousiast invliegt, zetten we wat tips op een rijtje:

  1. Bouw je trainingsschema rustig op en start niet te intensief. Zoek hiervoor eventueel professionele begeleiding bij een coach.
  2. Zorg voor aangepast, schokdempend schoeisel, als je wilt (starten met) hardlopen.
  3. Negeer je opwarming en cool down niet! Dit zorgt er echt voor dat je minder snel blessures krijgt.
  4. Drie keer per week sporten, telkens met een rustdag tussen is optimaal.
  5. Slaap voldoende.
  6. Blijf gehydrateerd. De juiste sportdrank kan je hierin ondersteunen.
  7. Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding, met voldoende eiwitten  en vitaminen

Daarnaast kan je ook gebruik maken van speciale sportvoeding en supplementen. Deze helpen om specifieke tekorten aan te vullen en zorgen dat je spieren sneller recupereren.

Eerste hulp bij vaak voorkomende sportkwaaltjes

1. Uitdroging

Voor, tijdens en na intensieve en/of langdurige trainingen kan een sportdrank je energie- en vochtpeil op punt zetten. Klik op de link en lees alles over hypotone, isotone en hypertone sportdranken.

2. Spierproblemen

Wil je spieropbouwend of -herstellend werken, dan zijn eiwitten en aminozuren essentieel. Ook hierover schreven we een uitgebreid artikel over wat proteïnen en antioxidanten voor jou kunnen betekenen.

3. Vermoeidheid / overbelasting

Slaat de vermoeidheid toe, dan zou het kunnen dat je een vitaminetekort hebt opgebouwd. We somden de top 3 van onmisbare vitaminen als je gaat sporten op.