Hoe helpt recuperatiedrank jouw spieren na het sporten

Heb je vaak last van pijnlijke spieren na het sporten? Of wil je jouw spiermassa opbouwen? Dan kan een recuperatiedrank de oplossing zijn voor jou.

Met het mooie weer en de lockdown zijn we met z’n allen weer meer gaan sporten. Merk jij ook dat je opeens meer last hebt van stramme, vermoeide spieren? Of vlot jouw spieropbouw niet hoe je wilt? Recuperatiedranken kunnen naast een evenwichtige voeding een oplossing zijn voor jou.

Waarom drink je een recuperatiedrank?

Wil je jouw spiermassa behouden of de spieropbouw stimuleren, dan is een recuperatiedrank meteen na het sporten een meerwaarde voor jou. Ze helpen je namelijk met het spierherstel na inspanning.

Dit kan ook door eiwitrijk voedsel te eten, maar een recuperatieshake meteen na het sporten vult je tekorten snel weer aan.

In recuperatieshakes zitten namelijk vaak wei-eiwitten als eiwitbron. Dit zijn eiwitten van hoge kwaliteit die goed worden opgenomen en alle essentiële aminozuren bevatten voor een optimaal spierherstel.

Soorten recuperatiedranken

Welke recuperatiedrank voor jou geschikt is, bekijk je best aan de hand van de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten in de shake.

Bij een 1:1 of 0:1 verhouding koolhydraten/eiwitten recuperatiedrank ligt het accent op de eiwitten. Doe je vooral aan krachttraining of sport je intensief maar kort, dan is deze verhouding ideaal voor jou. Je energievoorraden hoeven niet aangevuld te worden en de klemtoon ligt echt op spierherstel. Ook bij gewichtsproblemen is deze soort shake een mooie aanvulling.

Bij een recuperatiedrank met een 2:1 of 3:1 verhouding koolhydraten/eiwitten ligt het accent op koolhydraten. Wanneer je intensief en lang traint, duurtraining doet of een intensieve wedstrijd had, kies je best voor dit type recuperatiedrank.

Ben je benieuwd hoe je jouw sportprestaties nog kan verbeteren met de hulp van sportvoeding, supplementen of andere sportdranken, neem een kijkje in onze andere artikels.