Kies je best voor een hypotone, isotone of hypertone sportdrank

Helpen sportdranken nu echt bij het sporten? Wat doen ze precies voor je lichaam en welke kies je dan? In dit artikel beantwoorden we al je vragen!

De afgelopen periode zijn weer heel wat mensen aan het sporten gegaan, misschien heb ook jij van de nood een deugd gemaakt en werd je weer wat actiever, maar merkte je dat je toch wat hulp kon gebruiken.

Zijn sportdranken nuttig bij het sporten?

Wie lange tijd niet gesport heeft of opeens de frequentie drastisch omhoog haalde, heeft vast gemerkt dat goed zorgen voor je lichaam, voor en na de inspanning, cruciaal is.

Sportdranken kunnen hier zeker een meerwaarde betekenen. Wat de sportdrank precies voor je kan doen hangt af van de soort. Er zijn drie types sportdrank: hypotone, isotone en hypertone sportdranken.

1. Hypotone sportdranken

Hypotone dorstlessers bevatten relatief weinig suikers: maximaal 4 gram per 100 ml water. Ze geven niet meteen meer energie, maar helpen je uitstekend om gehydrateerd te blijven en zo extra vocht in je cellen te krijgen.

Het grootste verschil met ‘gewoon’ water zijn de elektrolyten die ze bevatten.
Dit zijn voedingsstoffen die belangrijke functies in het lichaam ondersteunen. Ze regelen bijvoorbeeld de hartslag, maar hebben ook een impact op de samentrekking van de spieren. Wanneer je intens beweegt of zweet, verlies je heel wat elektrolyten. Vandaar dat het belangrijk is om deze tijdens en na het sporten op peil te houden met bv. een hypotone sportdrank.

Zweet je veel of ga je sporten op een erg warme dag? Dan kan een hypotone sportdrank je zeker ondersteunen. Je kan dit zowel voor, tijdens als na de inspanning drinken.

2. Isotone sportdranken

Isotone dranken bevatten dan weer meer suiker dan hypotone drankjes: 4 tot 8 gram per 100 ml. Hiermee zijn het ook goede bronnen van energie én gaan ze tegelijkertijd uitdroging tegen. Een echte dorstlesser dus.

Deze soort sportdrank wordt het vaakst gebruikt. De suikers worden snel in de bloedbaan opgenomen, dus ze geven snel een kleine energieboost.

Wanneer drink je nu best een isotone sportdrank? Als je sport om gewicht te verliezen of de inspanning blijft beperkt tot minder dan 1 uur, kun je beter gewoon water of hypotone drank drinken tijdens het sporten. Sport je langer dan 1 uur, dan kan je zowel tijdens als na het sporten tekorten gerust aanvullen met een isotone drank.

3. Hypertone sportdranken

Hypertone dranken bevatten minstens 8 gram suiker per 100 ml water. Ze leveren alleen energie en helpen niet tegen uitdroging.
Het grote verschil is dat de stoffen uit een hypertone drank traag worden opgenomen.

Je drinkt een hypertone sportdrank dus het beste een hele tijd vòòr je gaat sporten of meteen na de inspanning. Tijdens het sporten zou deze drank voor maaglast kunnen zorgen.

We schreven ook artikels waar je meer leert over sportvoeding of welke supplementen voor jou geschikt zijn. Neem zeker een kijkje bij onze andere artikels.