Welke eiwitten en aminozuren zijn belangrijk wanneer je sport

Wie sport, hoort het wel vaker: eiwitten en aminozuren zijn belangrijk voor je spieren! Maar welke soort eiwitten zijn onmisbaar voor jou? En wat doen aminozuren nu precies? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

Hoe werken eiwitten en aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het ene bestaat dus niet zonder het andere.

Samen spelen ze een belangrijke rol bij verschillende functies van het lichaam, waaronder de spieren en pezen. Vandaar dat een supplement of recuperatieshakes met eiwitten bij intensief sporten vaak geen overbodige luxe zijn.

Soorten eiwitten en aminozuren

Welke soorten eiwitten en aminozuren zijn er? We sommen ze voor je op.

1. Arginine voor meer zuurstof in de spieren

Arginine ondersteunt het immuunsysteem en zorgt dat het lichaam stikstofmonoxide kan aanmaken.

Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten ontspannen, waardoor de bloedcirculatie en bloedvoorziening verbeteren. Zo krijgen de spieren meer zuurstof en verbeteren jouw sportprestaties dus.

2. Bèta-alanine tegen spierverzuring

Bèta-alanine is een aminozuur dat de spierverzuring kan uitstellen. Wanneer je spieren verzuren, werken ze minder goed en ervaar je vaak pijn.

Bèta-alanine is de bouwsteen voor de stof carnosine en dat neutraliseert dan weer de zuren die worden gevormd bij een intensieve inspanning. Vandaar dat een supplement van bèta-alanine de spierverzuring kan uitstellen.

3. Carnitine bij langdurige duurtraining

Carnitine is de stof die bepaalt hoeveel vetten de spieren kunnen omzetten in energie tijdens het sporten. Dit is vooral belangrijk voor wie aan duurtraining doet.

Carnitine werkt het beste wanneer je de juiste dosis lange tijd en altijd in combinatie met koolhydraten en suikers neemt. Combineer carnitine dus met een maaltijd die al veel koolhydraten/suikers bevat, of met bijvoorbeeld een herstelshake na de training.

Dankzij carnitine verbruiken je spieren de vetten tijdens de lage intensiteit van de oefeningen. Het glycogeen (de suikervoorraad) wordt bewaard tot in de laatste fase van het sporten. Hierdoor kunnen je prestaties verbeteren tijdens langdurige uithoudingsoefeningen.

4. Creatine voor energieke spieren en minder spierschade

Creatine voorziet de spieren van energie en zorgt dat ze minder snel vermoeid raken. Naast meer energie in je spieren, zorgt creatine trouwens ook voor minder spierschade na het sporten.

Het is een lichaamseigen stof die gemaakt wordt in de lever en pancreas uit verschillende aminozuren. Je kan creatine daarnaast ook uit vlees en vis opnemen of uit supplementen.

Naast eiwitten en aminozuren zijn er nog heel wat supplementen en sportvoeding die je prestaties kunnen verbeteren. Ontdek er alles over op onze blog

5. Collageen voor gezonde spieren

Collageen is een lichaamseigen eiwit en vind je terug in het bindweefsel dat je terugvindt in botweefsel, kraakbeen, pezen, huid, etc.

Collageen supplementen zouden het risico op blessures aan de spieren pezen, ligamenten en gewrichten met kraakbeen kunnen verminderen.

6. Leucine voor spieropbouw

Leucine geeft de belangrijkste prikkel af die noodzakelijk is voor spieropbouw. Wil je de spieropbouw optimaal stimuleren dan is extra leucine zeker aangeraden.

7. Taurine tegen spiervermoeidheid

Taurine bevordert spierrelaxatie en werkt rustgevend, doordat het werkt op de zenuwen en spierweefsel.

Daarnaast vermindert het ook de spiervermoeidheid, stimuleert de zenuwgeleiding en verhoogt het de contractiekracht van het hart. Een onmisbare aanvulling dus!

Taurine is naast een belangrijke fysiologische component in de spieren ook een sterke antioxidant. Het vermindert de oxidatieve stress die kan ontstaan bij het trainen. Hierdoor is er minder risico op ontstekingen, spierpijn en spierschade.